04.02.2015 | Lucie van Koten
U Japonců je obezita, rakovina prsu, vysoký cholesterol či cukrovka stejně vzácná, jako u nás tornáda, tsunami či zemětřesení. Člověk se jim tak musí podívat na zoubek. A to doslova. Jak to dělají, že patří mezi nejzdravější a nejdéle žijící národ na zemi? Našla jsem pár odpovědí.
Sója a sójové výrobky (tedy i miso, tofu, sójové klíčky...) obsahují velké množství fytoestrogenů. To jsou látky, které pokud máme estrogenu málo, tak jej doplňují a naopak pomáhají zmírňovat obtíže v případě, že máme estrogenu příliš. Jednoduše – Japonky mají díky jídelníčku záviděníhodnou hormonální rovnováhu. Podle vědců to je zřejmě důvod, proč takřka nemají rakovinu prsu, srdeční onemocnění nebo osteoporózu.
Japonci jsou posedlí zeleným čajem. Tam, kde mi zasedneme s kamarádkou ke cappuccinu, tam oni zasednou ke konvičce teplého zeleného nápoje. Tvrdí se, že 5 šálků denně spálí 80 kalorií a že čaj i v mnohem menším množství začne přeměňovat tuk v energii. Co je ale podstatné – je to přímo antioxidační bomba. A jelikož se pije v Japonsku ve velkém, předchází tak civilizačním chorobám, rakovinám i cévním příhodám a infarktům.
Další superpotravinou, bez které si Japonec nedokáže představit den, je mořská řasa. Taková wakame se doporučuje ženám po porodu, aby se rychle zotavily, rovněž čistí krev a obsahuje hojnost bílkovin, vlákniny, hořčíku, železa, ale i dalších veledůležitých minerálů, které z naší evropské stravy takřka vymizely. A ještě zajímavější je, že zpomaluje šedivění vlasů.
Podle Makiko Sano, autorky knihy Suši dieta, si Japonci přirozeně hlídají své zdraví a hlavně pocit sytosti. Někeré tokijské restaurace údajně mají u každého stolu osobní váhu, naprostým zvykem jsou pak uvedené kalorie v každém jídle, přičemž oběd by neměl přesáhnout 500 kalorií.
Ty dvě malé pár gramové hůlky umí s postavou zázraky. Zatímco příbor nám dovolí hltat dokud není celá porce sněděná, hůlky se postarají o mnohem menší porcičky, díky kterým snáze poznáme, kdy jsme sytí a kdy už se přejídáme. Snad nemusím ani dodávat, že tuhle dietní kúru teď praktikujeme v Sushi Time všichni. Za padesát let se vám
ozveme s lékařskou zprávou.
Fascinuje vás asijská kuchyně stejně jako nás?
Pojďte se s námi dozvědět více o přípravě jídel, používaných surovinách, podělíme se o tipy od našich šéfkuchařů a o zákulisní pikantnosti z naší kuchyně. Zajímá nás i váš názor a zkušenosti.
Vítejte :)