10.12.2014 | Lucie van Koten
„Bylo vědecky zjištěno,“ opakoval mi kdysi jeden kuchař, „že lidské chuťové buňky nejsou vyvinuty na to, aby jim mohlo chutnat sushi. Zvláštní chuť je však kompenzována pocitem jakéhosi společenského uspokojení, které pramení z návštěvy snobské sushi restaurace.“
Na tohoto pána kuchaře myslím častěji, než na jakéhokoli jiného chlapa. Ne, že by mě rajcoval od pohledu. A ne kvůli tomu, že by byl kuchař – „Pro to, aby ti, Pepíčku, padaly ženské do postele, musíš být kuchař, aby měly pocit, že už nikdy nebudou muset vařit a péct a mýt nádobí.“ – a ani kvůli tomu, že by hezkých chlapů bylo málo.
Na pána kuchaře si vzpomenu vždycky nad talířem sushi, když mu moje chuťové buňky mohou s radostí odporovat. Řekl to před deseti lety a já to nikdy nezapomněla. Deset let na něj myslím. V mém případě takřka denně.
První sushi?
No jasně, že jsem sushi zkusila jen proto, že jsem se chtěla cítit jako snob. Chudý student ten pocit občas potřebuje, když si povětšinou jen ohřívá párky a „Asii“ zná jen z instantních čínských polévek.
Chtěla jsem si připadat natolik snobská, že budu jen předstírat, že mi to chutná, i když, jak víme, je nesmysl, aby lidem sushi chutnalo.
Divné chuťové buňky
První věc, kterou jsem zkusila byly maki rolky s lososem a avokádem. Asi jsem měla – zřejmě z té studentské stravy, myslela jsem si – naprosto zničené chuťové pohárky, jelikož mně to chutnalo. A to hodně. A nic jiného v tom skutečně nebylo.
A dneska?
• Sushi se dostalo mezi lidi i bez snobských choutek
• Na téma sushi se vydaly desítky knih
• Valná většina strávníků si vytvořila novou (a zcela neškodnou) závislost
• Mnozí nadšenci si jej začali kuchtit sami doma
• I půlka Evropy se kvůli tomu naučila jíst hůlkama
S radostí tak můžu říct, že pan kuchař neměl pravdu a že sushi skutečně může chuťovým buňkám chutnat. Ale nevadí mi, pokud si budete myslet, že jsem snob a že to jenom tak říkám...:-)
Luc.
Zpět
Fascinuje vás asijská kuchyně stejně jako nás?
Pojďte se s námi dozvědět více o přípravě jídel, používaných surovinách, podělíme se o tipy od našich šéfkuchařů a o zákulisní pikantnosti z naší kuchyně. Zajímá nás i váš názor a zkušenosti.
Vítejte :)