15.11.2014 | Hanka
Její historie je stovky let stará, ale o jejich kořenech pochybnosti nejsou. Národní jídlo Vietnamu se hlavně snídá, ale také obědvá nebo večeří. Stánek s čerstvým Pho najdete na každé ulici a většinou je každá malá plastová židle vždy obsazená hladovým Vietnamcem, který si dopřává svoji denní dávku polévky.
Když zadáme do internetového vyhledávače co je Pho, našli bychom definici: “tradiční vietnamský vývar s rýžovými nudlemi a masem”. Všichni, kteří jsme tuto polévku ochutnali, můžeme říct, že to není jen tak nějaká polévka. Je to polévka, kterou tvoří silný vývar, který se vaří s hovězími kostmi tři hodiny na mírném plameni, koření jako je badyán, skořice a kardamon, na skus uvařené rýžové nudle, měkké maso a ty nejčerstvější bylinky.
S Vietnamskými imigranty se Pho rozšířila a jejímu kouzlu propadl celý svět. Z Pho se stal velmi populární pokrm, který se též zařadil do seznamu 100 jídel, které musí člověk za svůj život ochutnat. Jak se však dostala do podvědomí Čechům? Vždyt ještě před pár lety pojem “asijská kuchyně” představoval hlavně bistra, která nabízela převážně nezdravý fast food založený na smažených jídlech, nudlích a glutamátu. Většinou je vlastnili Vietnamci, kteří si sice v kuchyni každý den pro sebe vařili Pho, ale prodávali “asijské jídlo pro Evropany”. Díky zvídavým foodblogerům, milovníkům pravé Asie a dalším zapáleným gastrofanouškům se Sapa stala gurmánským místem pro objevování exotické, neobvyklé a hlavně velmi autentické kuchyně – té vietnamské. Z Pho se stal fenomén a v dnešní době ji nabízí prakticky každé “asijské bistro” v Praze.
Jednou z krás všech národních jídel je, že každá rodina má tu svoji verzi receptu, která je podle nich ta nejchutnější . Ne jinak je tomu i u Pho. Chutná všude trochu jinak i přes to, že je základ vždy stejný. Někdo však zázvor a cibuli první opeče na suché pánvi skoro do černa, než je vloží o vývaru, jiný zase zásadně nepoužívá sůl ale pouze rybí omáčku. Každý má svůj trik.
V Sushitime nám recepturu Pho doladil náš “Ninja” z Vietnamu a údajně je to recept jeho babičky. Už jste ji přišli ochutnat?
ZpětFascinuje vás asijská kuchyně stejně jako nás?
Pojďte se s námi dozvědět více o přípravě jídel, používaných surovinách, podělíme se o tipy od našich šéfkuchařů a o zákulisní pikantnosti z naší kuchyně. Zajímá nás i váš názor a zkušenosti.
Vítejte :)