05.01.2015 | Lucie van Koten
Ochutnávat jednotlivé chody asijské kuchyně je jako vzít batoh a s ním si Asii přímo procestovat. Vždycky se můžete těšit na kombinace něčeho nového s dobře známým, na něco rozmanitého s výborným základem i na něco barevného, co danému kousku propůjčuje úplně nové rozměry.
Dobrá, jsme trochu poetičtí. Ale jak jinak popsat tu naprostou odlišnost od všeho, na co jsme v Evropě zvyklí. Hanka, naše odbornice na asijskou kuchyni, sestavila přehled těch nejpoužívanějších bylinek, díky kterým“Asie”voní a chutná.
Chutí podobná klasické bazalce, má navíc lehce anýzovou chuť. Listy jsou z jedné strany zelené, z druhé nafialovělé (v Sushi Time na ní sázíme například v curry).
Koriandr nechá málokoho chladným. Pro svou výraznou chuť je buď milován či nenáviděn. K vaření se používají jak lístky, tak stonky a kořen. Sušená koriandrová semínka se využívají jako kořenící přísada (u nás v Pho bo, Pho ga).
Existuje celkem až 55 druhů citronové trávy. V Indii se například využívá pouze jako léčivá rostlina nebo přísada do parfémů, v celé jihovýchodní Asii to je však velmi důležitá kuchařská ingredience - přidává se hlavně do kari, polévek nebo dodává citronovou chuť do wokových jídel (u nás ji poznáte v polévkách, curry nebo v receptu úplně novém: hovězí maso na citronové trávě).
Známé také jako kafírové listy, mají vůni a chuť po citronu, limetce a pomeranči (obohacujeme jimi například polévky.)
V přírodě se nachází něco přes 30 druhů máty, každá se maličko liší v chuti a vůni.V asijské kuchyni hraje roli hlavně díky osvěžující chuti, jež dobře koresponduje s ostrostí chilli papriček. Používá se proto hlavně do pikantních salátů s chilli (v thajsku velmi oblíbený salát Laap kai) nebo do pikantních polévek a curry.
Jak vidno, asijská kuchyně tak může být cokoli, jen ne nudná. Stejně jako cestování napříč Asií…
ZpětFascinuje vás asijská kuchyně stejně jako nás?
Pojďte se s námi dozvědět více o přípravě jídel, používaných surovinách, podělíme se o tipy od našich šéfkuchařů a o zákulisní pikantnosti z naší kuchyně. Zajímá nás i váš názor a zkušenosti.
Vítejte :)