16.03.2015 | Lucie van Koten
Rádio Spin slavilo už své 8. narozeniny! A zatímco oni na party chystali pořádnou nálož dobré muziky, my v Sushi Time na Andělu zase pořádnou nálož sushi dobrot. Ještě přesněji – náš sushista Petr a jeho tým připravoval nálož sushi. Já na to jenom dohlížela, motala se jim pod nohy a fotila.
Začínalo to hrncem vařené rýže, končilo desítkami rolek a možná až stovkami sushi sendwichů, které se musely pečlivě a esteticky přenést na 3 velká černá zrcadla. Trávím v kuchyni asi dvě hodinky, během nichž koukám pod ruku těm nejpovolanějším. Takový catering totiž nemusí jen bezvadně chutnat tak, aby se po něm jen zaprášilo. Musí lákat k ochutnání už na první pohled. A to si vyžaduje jistou dávku estetického cítění, i dobře promyšlené ingredience.
Jak zjišťuju, na party hostině se musí zohlednit jak vegetariáni, tak i těžcí masožravci. Je potřeba zaměřit se na osvědčenou klasiku, ale zároveň překvapit exotikou. Kombinací chutí, které by málokdo od sushi čekal. A hlavně – celá nálož nesmí vypadat mdle, i kdyby byla sebechutnější. Takže kromě zeleného avokáda a rukoly tasíme ještě žluté mango a ředkev, hnědé houby, oranžovou mrkev a kaviár.
Po třech hodinkách je hotovo, zrcadla nazdobená, já hladová. V ten moment se mě však ujímá Petr, aby mě naučil jak se dělá pořádné sushi. A pokud kuchyně přežila až sem bez úhony, pak moje dvacetiminutovka v podobě jedné rolky ji zaneřádila víc než celý maraton příprav na oslavu. Nešlo to krájet.
Ale sushista Petr byl výborný, hodný, laskavý, nabízel mi kafe a slíbil, že můžu zase kdykoli přijít. Že po sté umotané rolce už to půjde samo...
Rádiu Spin tedy přejeme další hodně úspěšný a vydařený rok.
Zpět
Fascinuje vás asijská kuchyně stejně jako nás?
Pojďte se s námi dozvědět více o přípravě jídel, používaných surovinách, podělíme se o tipy od našich šéfkuchařů a o zákulisní pikantnosti z naší kuchyně. Zajímá nás i váš názor a zkušenosti.
Vítejte :)