26.09.2016 | Olga
Thajská kuchyně je velice oblíbená nejen kvůli pikantním pokrmům, ale taky kvůli rozmanitosti chutí. Najdete zde několik charakteristických chutí, které se ukrývají v základních ingrediencích: citronová tráva, chilli papričky, galanga (kořen podobný zázvoru jemnější chutí), zázvor, limetkové listy, česnek, limetová šťáva, šalotka, kokosové mléko, thajská bazalka, koriandr, kokosové mléko a v neposlední řadě rybí omáčka.
Thajci k jídlu používají pouze vidičku, lžičku a samozřejmě hůlky. Lžičku drží vždy v pravé ruce a vidličkou v levé ruce si pouze přihrnují jídlo na lžíci. Používat vidličku k jezení a vkládání do úst je velmi neslušné. Nůž v Thajsku vůbec nepoužívají - je to symbol agrese. Pro thajce je jídlo společenskou událostí, většinou nenatrefíte na někoho, kdo by jedl sám. Setkávají se ve skupinkách nejčastěji u někoho doma a dokážou sedět u stolu a jíst klidně i 4 hodiny.
Pokud už se setkávají někde venku, jsou to většinou ty “nejšpinavější a nejškaredší “ stánky, restaurace, které uvidíte ve městech - a ano opravdu v těchto restauracích vaří to nejlepší jídlo! Všechno jídlo jedí najednou - nerozdělují polévku, hlavní chod, předkrm nebo dezert a jídlo sdílí všichni dohromady. Uprostřed stolu jsou všechny pokrmy a každý má svůj talířek a nandá si na co má chuť - pokrmy různě míchají i mezi sebou, samozřejmě nemůže chybět taky jasmínová rýže a nebo hodně používaná lepkavá rýže “sticky rice“.
Dostali jste při čtení chuť něco thajské? Vyberte si z našich novinek :)
ZpětFascinuje vás asijská kuchyně stejně jako nás?
Pojďte se s námi dozvědět více o přípravě jídel, používaných surovinách, podělíme se o tipy od našich šéfkuchařů a o zákulisní pikantnosti z naší kuchyně. Zajímá nás i váš názor a zkušenosti.
Vítejte :)