21.11.2017 | Sushilover
Vietnamská kuchyně je bohatá na vůni, texturu a chuť. A navíc je také vizuálně krásná. Jemné maso nebo ryby kombinuje s barevnou křupavou zeleninou a aromatickými bylinkami. Základem je dosažení vyváženého poměru mezi pěti chutěmi: sladká, kyselá, slaná, hořká a umami. Netřeba zapomenout ani na správnou štiplavost jídla. Když sa vaří po vietnamsku, většina práce spočívá v přípravě a ne u sporáku. Samotné vaření je už velmi rychlé.
Úplným základem vietnamské kuchyně je rýže. Jí se několikrát denně. Dá se upravovat mnoha způsoby a také se z ní vyrábějí různé druhy nudlí či dokonce papír. Podobně jako Italové mají ke každé omáčce jiný druh těstovin, také Vietnamci jsou velmi specifičtí v tom, jaký druh ryžových nudlí použijí do jakého jídla. Například do polévky pho nemůžete přidat kulaté rýžové nudle. Z rýžového papíru se připravují populární jarní rolky, které jsou zvykem jíst za studena (papír se jen namočí do vody aby změkl), nebo se smaží v oleji. My jsme do rýžového papíru (bánh tráng) zabalili tenké ryžové nudle, krevety, ledový salát a mrkev. Nechybí máta a vietnamský dresing. Vznikli tak jarní rolky Nem cuon.
Vietnamci používají při vaření také množství bylinek. Jsou plné chuti, vůně a každá má jiné blahodárné účinky na naše zdraví. Máta (rau húng) sa většinou používá, aby dodala jídlu svěží chuť. Listy thajské bazalky (húng quế) na rozdíl od té evropské, chutná po anýzu. Koriandr (ngỏ) připomíná svým vzhledem petrželovou nať, je velmi aromatický a mnoho chutí se skrývá v jeho stonkách. Perilla (tía tô) má výraznou skořicovo-fenyklovou chuť a často bývá z jedné strany zelená a z druhé fialová. Všechny tyto bylinky dodávají úžasnou chuť také známému a populárnímu jídlu Bun bo nam bo. My jsme mu vymysleli novou verzi, kterou podáváme za studena.
Další výraznou složkou vietnamské kuchyně tvoří různé koření a dochucovadla. Od různých omáček (sojová, rybí, hoisin, ústřicová), přes opraženou cibuli a arašidy až po čerstvý zázvor, který dodá tu správnou hřejivost každému jídlu. Velmi výrazná a aromatická je také krevetová pasta (mắm ruốc), která se vyrábí z fermentovaných mletých krevet. Vy jí můžete v kombinaci s kuřecím masem, cibulkou, sojovými klíčky a vaječnou omeletou ochutnat v kuřecím vývaru Bun thang.
ZpětFascinuje vás asijská kuchyně stejně jako nás?
Pojďte se s námi dozvědět více o přípravě jídel, používaných surovinách, podělíme se o tipy od našich šéfkuchařů a o zákulisní pikantnosti z naší kuchyně. Zajímá nás i váš názor a zkušenosti.
Vítejte :)