21.08.2017 | Petra
Poznáte Perillu? Táto exotická bylinka vzhľadom pripomína našu žihľavu. Pochádza z Indie a Číny a rastlinky dosahujú výšku až jedného metra. Perilla je už po stáročia číňanmi využívana ako zázračná bylinka v medicíne a pre svoje chuťové vlastnosti je cennou prísadou mnohých ázijských jedál. Jej chuť je jemne sladká a…
otevřít09.05.2016 | Olga
Výlet do Thajska je nejen cestovatelským, ale i kulinárním zážitkem. Kdo má rád nové chutě, bude ve svém živlu. Ale pokud se do Thajska nechystáte, nezoufejte. Thajskou kuchyni si můžete bez problémů uvařit i doma. Dobrá zpráva je, že u vaření nestrávíte celé dopoledne – dobrota je hotová za pár minut. Speciální suroviny…
otevřít26.04.2016 | Lucie van Koten
Pokud si stejně jako my dáváte menší jarní očistnou kúru, máme tu pár dobrot, které příjemně zasytí, ale nezatíží. Nezničí veškeré úsilí spojené s detoxem a navíc nabijí energií a vitamíny. A ještě si pochutnáte! Jarní oběd: Fresh boxy! Když na salát máte příliš veliký hlad…
otevřít18.04.2016 |
Stretli ste sa pri obľúbených exotických jedlách s označením "thajská bazalka" a nevedeli ste vysvetliť, čo je na nej to "thajské", oproti bežnej bazalke? :) S thajskou bazalkou varia takmer všetky ázijské kultúry, predovšetkým však thajská, vietnamská, laoská a kambodžská. Jej vôňa pripomína anýz a chuť je mierne korenistá…
otevřít24.01.2016 | Petra
Všimli ste si niekedy v šalátoch, prílohách alebo v niektorých predovšetkým ázijských jedlách malé zelené bôby s exotickým názvom? Edamame sú nezrelé sójové bôby - preto tá farba. Ak sa edamame nechá dozrieť a usuší sa, stane sa z neho nám dobre známa sója. Edamame sú vynikajúcim zdrojom…
otevřít15.11.2015 | Lucie van Koten
Možná vás mořské řasy úplně nerajcují. Ba naopak k nim možná pociťujete lehkou nesympatii. Pakliže máte zafixováno, že mořská řasa musí bezpodmínečně smrdět rybinou a chlubit se nevalnou chutí, tak přišel čas vám dneska představit wakame salát. Miska plná zelených řas může vypadat jako terapie šokem. Ale věříme, že na mořské řasy změníte…
otevřít07.09.2015 | Petra
Ceviche predstavuje skutočný skvost v spracovaní rýb, ktorý zažíva obrovský boom v svetovej gastronómii a začína sa objavovať už aj na Slovensku. Výsledkom ceviche je lahodná, zamatovo-delikátna a pritom plná chuť rybieho mäsa. Čo to ale presne znamená a odkiaľ tento postup pochádza? Už starí Inkovia zvykli rybu pred varením marinovať, ich marináda však…
otevřít03.06.2015 | Petra
Všetci pozáme 4 základné chute: sladkú, slanú, horkú a kyslú. "Umami" je piata chuť a nie je žiadnou novinkou! Názov pochádza z japončiny a znamená "lahodný". Za piatu chuť sú zodpovedné najmä bielkoviny a glutaman sodný. Pozor, nie však umelý glutaman, ktorý poznáme z ochucovadiel, ale prírodný glutaman. V malom množstve…
otevřít23.03.2015 | Petra
Prvý krát som sa tak naozaj zoznámila s Yerba maté na chate. Bol večer po lyžovačke, príliš skoro na spánok, neskoro na kávu a mnou lomcovala únava po celom dni. Od energetických nápojov ma viac či menej zdravo žijúce osadenstvo odradilo: "Daj si radšej Yerba maté, to ti zašlape najlepšie! (pozn.po 22. hod.: A dá sa piť aj s rumom ;-))." Okamžite prišla aj…
otevřít05.01.2015 | Lucie van Koten
Ochutnávat jednotlivé chody asijské kuchyně je jako vzít batoh a s ním si Asii přímo procestovat. Vždycky se můžete těšit na kombinace něčeho nového s dobře známým, na něco rozmanitého s výborným základem i na něco barevného, co danému kousku propůjčuje úplně nové rozměry. Dobrá, jsme trochu poetičtí. Ale jak jinak popsat tu naprostou odlišnost…
otevřítFascinuje vás asijská kuchyně stejně jako nás?
Pojďte se s námi dozvědět více o přípravě jídel, používaných surovinách, podělíme se o tipy od našich šéfkuchařů a o zákulisní pikantnosti z naší kuchyně. Zajímá nás i váš názor a zkušenosti.
Vítejte :)