09.05.2016 | Olga
Výlet do Thajska je nejen cestovatelským, ale i kulinárním zážitkem. Kdo má rád nové chutě, bude ve svém živlu. Ale pokud se do Thajska nechystáte, nezoufejte. Thajskou kuchyni si můžete bez problémů uvařit i doma. Dobrá zpráva je, že u vaření nestrávíte celé dopoledne – dobrota je hotová za pár minut.
Speciální surovinyBudete ovšem potřebovat hodně speciálních ingrediencí. Co to například je? „K základním ingrediencím thajské kuchyně patří kokosové mléeko a rybí omáčka. Ta je opravdu důležitá a dává se téměř do všeho. Nepleťte si ji s ústřicovou omáčkou, to je úplně něco jiného. Rybí omáčka jsou nasolené ančovičky, které se nechávají kvasit v sudu velmi dlouhou dobu, třeba i rok," říká Olga Pavlíková, která je šéfkuchařkou restaurace Sushi Time a zároveň vede kurzy vaření Thajské kuchyně v Chefparade.
„Budete potřebovat také bylinky. Hojně využijete koriandr. Použít můžete český nebo thajský, který je dlouholistý a mnohem aromatičtější. Hodně se do thajských pokrmů dává citronová tráva, třeba do polévek nebo do omáček. Další typickou surovinou jsou limetkové listy, které můžete koupit sušené, nebo mražené. Ty jsou rozhodně lepší. Často se též používá kořen galangal. Je podobný zázvoru, kterým se dá případně nahradit. Typické jsou různé pasty. Kupují se již hotové, ale většinou se dají vyrobit i doma. Jsou to zejména karipasty, základní je červené kari, zelené kari, žluté kari či masaman kari. Dále se používají pasty na polévku, zejména Tom Yum pasta. Jako poslední typickou surovinu bych uvedla tamarind. To jsou sušené kyselé plody, které se rozvaří s cukrem a trochou soli na omáčku. Ta se pak dává do nudlí pad thai," uvádí Olga Pavlíková.Zdroj: http://www.denik.cz/bydleni/zamilujte-si-chute-asie-20160327.html
Celý článek najdete zde: http://www.denik.cz/bydleni/zamilujte-si-chute-asie-20160327.html :)
ZpětFascinuje vás asijská kuchyně stejně jako nás?
Pojďte se s námi dozvědět více o přípravě jídel, používaných surovinách, podělíme se o tipy od našich šéfkuchařů a o zákulisní pikantnosti z naší kuchyně. Zajímá nás i váš názor a zkušenosti.
Vítejte :)