12.10.2015 | Lucie van Koten
Sushi zná každý. Seženeme jej všude a ve všech možných obměnách. Sushi jako dobrotu z Japonska jsme si hodně oblíbili, ovšem v Japonsku není pořádného oběda bez dobroty zvané sashimi. A sashimi je něco, čemu my teprve přicházíme na chuť.
Sashimi jsou kousky syrového rybího masa – v našich končinách nejčastěji tuňáka a lososa – servírované klasicky s wasabi a sójovou omáčkou. Sushi rolky je pak octová rýže, jíž mořská řasa pojí s nejrůznějšími ingrediencemi. A přiznejme si, často to nebývají pouze ryby. Do rolky se nabízí například nakládaná či čerstvá zelenina, ale i majonéza, kaviár a klidně i tofu. Může se smažit, může se marinovat, může se různě dochucovat.
Na druhé straně veškeré dochucovací kreativity stojí sashimi, které je prosté, o to ovšem zajímavější. A samozřejmě zdravější. V Japonsku to patří k tradičnímu předkrmu, my si sashimi můžeme vychutnat společně s rolkami. Suroviny nejsou nejlevnější a nakrájet sashimi si jen přeci žádá nějakou tu chvilku strávenou v kuchyni s tuňákem, jde však o velice kvalitní maso a gurmánský požitek.
Tenké plátky ryby si většina z nás bez rýže nedokáže představit. Ale zkusme to, pochutnáme si. Hřát nás navíc může vědomí, že sashimi je plné omega-3 nenasycených mastných kyselin, tolik potřebných pro zdravý kardiovaskulární systém, ale i pro krásnou pleť, vlasy a nehty. Dietáře zase potěší fakt, že tahle dobrota je oproti klasickému sushi mnohem méně kalorická.
Je to logické. Nikde žádná majonéza a hlavně naprostá absence rýže dělá ze sashimi čistě proteinovou nálož.
Tak dobrou chuť!
ZpětFascinuje vás asijská kuchyně stejně jako nás?
Pojďte se s námi dozvědět více o přípravě jídel, používaných surovinách, podělíme se o tipy od našich šéfkuchařů a o zákulisní pikantnosti z naší kuchyně. Zajímá nás i váš názor a zkušenosti.
Vítejte :)