25.07.2016 | Olga
Rybí omáčka v angličtině fish sauce, v thajštině nam pla, vietnamsky nước mắm tvoří jednu ze základních surovin v asijské kuchyni.
V asii v kuchyni sůl málokdy najdete. K ochucení používají rybí omáčku, která pokrm nejen osolí, ale dodá mu i specifickou chuť. Vyrábí se z ančoviček solených mořskou solí, které a naloží se do dřevěných sudů kde poté fermentují. Nejkvalitnější omáčka je prý z rybiček které v sudu odpočívají 4 roky!
Pokud se rozhodnete, že si vyrobíte doma rybí omáčku, mezi sousedy nebudete velice oblíbení jelikož má velice specifický odér :-) Vždy při kurzu vaření thajské kuchyně vyprávím příběh. Jednou jsem jela v metru a v kabelce se mi rozlila rybí omáčka…. Polovina vagónu ve kterém jsem seděla byla úplně prázdná a mě po příchodu domů nezbylo nic jiného než kabelku vyhodit jelikož už jsem jí ničím nevyčistila.. ;)
Vyzkoušela jsem již hodně rybích omáček, jedna z nejkvalitnějších kterou vám můžu doporučit je rybí omáčka značky “Squid” (což anglicky znamená oliheň, kterou má vyobrazenou na etiketě). Tuto rybí omáčku používáme i u nás v Sushi Time.
A zde jsou recepty na vynikající omáčky, které v Thajsku najdete snad na každém stole jako dochucovadlo :-)
Prik Nam Pla:
2 lžíce rybí omáčka
3 ks malých thajských chilli papriček - nakrájené na jemné kolečka i se semínky
šťáva z jedné limetky
1 lžíce cukru
Seefood dresing:
3 ks malých thajských chilli papriček - nakrájené na jemné kolečka i se semínky
3 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
2 lžíce rybí omáčky
2 lžíce cukru
šťáva ze dvou limetek
2 lžíce vody
Fascinuje vás asijská kuchyně stejně jako nás?
Pojďte se s námi dozvědět více o přípravě jídel, používaných surovinách, podělíme se o tipy od našich šéfkuchařů a o zákulisní pikantnosti z naší kuchyně. Zajímá nás i váš názor a zkušenosti.
Vítejte :)