14.06.2015 | Lucie van Koten
Pokud nakoukneme doslova pod pokličku Sushi Time a zavítáme do kuchyně, kde to voní po kari, kokosovém mléce a sushi, kuchaře Lukáše tam rozhodně nepřehlédneme. Patří mezi tváře českého Sushi Time, je vždycky výborně naladěn a v kuchyni je ve svém živlu.
Na Lukáše Neckáře žádné škatulky neplatí. Vaří sice už odmalička - v životě tak nepřemýšlel o tom stát se kosmonautem, fotbalistou či prezidentem – ale tenkrát asi ještě netušil, co všechno se mu dostane na talíř. A kam až se s vařením dostane on!
Cesta do Francie
Své učňovské začátky prožil v hotelu Corinthia Towers, po maturitě se však sbalil a odjel na 2 roky do Francie, kde nastoupil jako kuchař v hotelu Le Colombier. Tam poznal nejen nová jídla, ale hlavně nové chutě a kombinace. Dodnes miluje domácí provensálksou kuchyni, typické rataoiulle, qiche, pujabesa (tradiční rybí polévka) a jelikož jsme ve Francii, v zemi voňavé levandule, tak na ni nemůžeme zapomínat ani v gastronomii. A jelikož je Lukáš hodně na sladké, nepohrdne levandulovou zrmzlinou či sirupem. Nakonec to, co nasál ve Francii ještě nějakou chvilku uplatňoval i v Praze ve francouzské kuchyni v La Scéne. Ale pak...
Z Francie až do Asie
Ale pak přišla v Praze nová etapa vaření. Lukáše začaly lákat dálky a exotické kuchyně, se kterými tehdy začínaly podniky jako Duplex, a tak levanduli vyměnil za kari a dal se na thajskou a asijskou kuchyni. Což ho zavedlo až do společnosti Barock k mistrům asijské kuchyně. To už jsme se na něj vrhli ze Sushi Time, jelikož jsme si podobný exemplář nechtěli nechat ujít. A jelikož mu plný úvazek v práci zřejmě nestačí, svoje zkušenosti předává na kurzu vaření Chefparade, kde jako šéfkuchař vede hodiny vaření s dětmi. Ty jsou jak říká oproti dospělým mnohem otevřenější experimentům, odvážnější a vnímavější, rychle chápou, jsou spontánní a zapálené, jen občas udržet jejich pozornost je opravdové umění.
Kovářovic kobyla...
A pak se ho zeptáte, jestli si vaří i doma a jaká jídla patří mezi jeho oblíbené a on s potutelným úsměvem dodá, že ano, vaří a samé hrozné české prasárny. Taky miluje máslové sladké dorty a slaná jídla. Výběrem ze Sushi Time ale rozhodně nepohrdne. Má rád smaženou thajskou rýži a kari, kombinace chilli, rybí omáčky, koriandru a limetky. A je to náš člověk – dost totiž miluje sushi. Baví ho i jeho příprava, jelikož je to jídlo kreativní a fotogenické, takže je rád za každý catering, kde se může vyřádit.
Budoucnost gastronomie
Asijská kuchyně zažívá boom. Na žebříčku oblíbenosti podle Lukáše budou stále bestsellery jako vietnamská polévka Pho, pomalu se ale začíná rozvíjet éra rámenů. Jsme tedy sami zvědaví, s čím dalším Lukáš přijde, ale upozorňujeme, že ho jen tak nedáme :)
Zpět
Fascinuje vás asijská kuchyně stejně jako nás?
Pojďte se s námi dozvědět více o přípravě jídel, používaných surovinách, podělíme se o tipy od našich šéfkuchařů a o zákulisní pikantnosti z naší kuchyně. Zajímá nás i váš názor a zkušenosti.
Vítejte :)